Wat zit er in mijn shampoo

Gepubliceerd op 20 april 2020 om 16:06

Weet je wat voor ingrediënten er in jou product zit en wat ze doen?
De 1e 5 ingrediënten zit het meeste in een product, dit geval de shampoo.

Aqua of wel water is een goedkoop vulmiddel, waar het meeste van in zit.


Veelal bevatten goedkopere shampoos vaak SLS (sodium lauryl sulfate) en SLES  (sodium laureth sulfate), deze 2 werken sterk ontvettend voor (hoofd)huid en haar.
Aangezien deze 2 ingrediënten in heel veel cosmetica voorkomt, komen we er veel mee in aanmerking, helaas.
M.a.w. SLS en SLES lost talg en huidvet op, maakt de huid kapot en weker, waardoor andere stoffen dieper de huid in kunnen dringen.
SLS en SLES geeft veel schuim waardoor het een schoon gevoel geeft.
Op den duur kan dit de huid gaan irriteren en uitdrogen, waardoor de kans op allergie en haaruitval groter word.


Dan is er sodium chloride (keukenzout) word veelvuldig gebruikt in cosmetica zoals shampoo.  Dit ingrediënt is een goedkoop vul/verdikkingsmiddel wat erg uitdrogend werkt voor (hoofd)huid en haar. Door veelvuldig gebruik kan het tot huidirritaties, jeuk en droge (hoofd)huid leiden. Vaak in producten als combinatie met SLS en SLES.

 

Siliconen word ook aan shampoo toegevoegd en heeft vele schuilnamen (later meer daarover).
Wat doen siliconen eigenlijk of wat is het?
Siliconen zijn vloeibare oliën, waxen en harsen. Ze zijn makkelijk smeerbaar, waterafstotend en hittebestendig.
Producten, shampoo, met een heel hoog  percentage siliconen brengen het haar in slechte conditie, doordat ze het haar en de hoofdhuid afsluiten (build-up). Zodat het haar niet meer te behandelen is om te kleuren (mineral colors- plantkleur) en permanenten. Bij build-up word je haar zwaarder en slapper en kunnen hoofdhuidproblemen veroorzaken. Hopelijk is de siliconen build-up er na 20 wasbeurten uit! Hierbij wat namen, dimethicone, amodimethicone, cetearyl amodimethicone.

Parabenen kunnen ook beter vermeden worden. Alle soorten parabenen kunnen een allergie veroorzaken. Als je eenmaal een allergie hebt opgebouwd kan je deze stof niet meer verdragen. Je mag een product met parabenen nooit op een beschadigde huid aanbrengen. Waarom zit er parabenen en een product? Het is een conserveringsmiddel die ervoor zorgt dat er geen gisten, bacteriën en schimmels in je product komt. Hierbij een aantal soorten, formaldehyde, phenoxyethanol, butylparaben.

 

Vermijd harde alcohol, dit droogt de (hoofd)huid en haar enorm uit!
Omdat deze de (hoofd)huid irriteert en de natuurlijke huid barrière beschadigd, en daardoor kwetsbaarder is voor bacteriën, virussen, schimmels en chemische stoffen. Droogt de (hoofd)huid en haar uit, huidcellen gaan sneller dood. Zoals ethylalcohol, cetylalcohol.

 

Als er groen of vegan op een product staat wil niet altijd zeggen dat ze goed of biologisch zijn.
Lees goed je etiket of vraag ernaar bij je kapper. 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.